keskiviikko 13. elokuuta 2014

Tupakantumpit hyötykäyttöön

Monethan tietävät tupakan terveyshaitoista, mutta harvempi on tullut ajatelleeksi, että tupakka on muutenkin pahaksi. Sen valmistus rassaa ympäristöä, ja tupakantumpit tuottaa jätettä, joka saastuttaa luontoa. Biljoonia tupakantumppeja menee roskiin, ja biljoonia jää luontoon. Näistä muodostuu satojatuhansia, ehkä miljoonia, tonneja jätettä (Huom. arviot tuntuvat vaihtelevan lähteestä riippuen melko reippaasti). Jätettä, joka sisältää myrkkyjä, sillä tumpin tarkoitus on suodattaa pahimmat myrkyt pois tupakasta sitä poltettaessa.

Siitäkin huolimatta, että Meksikossa on haivattu urbaanien lintujen osaavan hyödyntää tupakantumppeja pesänrakennuksessa, niin jotakin olisi tehtävä. Nikotiinihan on kasvin luontaista hyönteistorjunta-ainetta, ja filtterin pääkomponentti selluloosa-asetaatti on hyvä eriste. Näin tumpit palvevat lintujen pesissä kahta hyötyä. Toimivat eristeenä ja suojaavat lintuja parasiiteilta.

Tumppeja (pixabay)
Etelä-korealainen tutkimusryhmä lähti kehittelemään hyötykäyttöä tupakantumpeille. He havaitsivat, että tumppien selluloosa-asetaatti muodostaa typpipyrolyysissa huokoista hiilipohjaista materiaalia. Tätä he käyttivät superkondensaattoreissa. Näin huonosti biohajoava ja myrkkyjä sisältävä tupakantumppi saataisiin höytykäyttöön. Superkondensaattorit ovat valtavan kokoisia sähköenergiavarastoja; vähän kuin paristot, mutta purkautuvat huomattavasti nopeammin (vrt. kondensaattori). Näille povataan merkittävää käyttöä esim. aurinko- ja tuulivoimaloissa tasaamaan kulutuksen ja tarjonnan vaihteluita, tai sähköautojen virranlähteinä akkujen sijasta. Tutkimusryhmä havaitsi, että näin tuotettu huokoinen materiaali varastoi sähköä enemmän kuin hiili, grafeeni tai hiilinanoputket. Ilmeisesti satunnaisuus huokoisuudessa on eduksi.

Innovaatio on sinänsä hieno. Mutta mistä ne tumpit saadaan? Ja eikö olisi helpompi ja halvempi tehdä tätä materiaalia suoraan selluloosa-asetaatista, tai vastaavasta? Innovaatio ei myöskään poista ympäristöongelmia tumppien osalta, sillä ne, jotka tumppinsa jättävät nytkin maahan, jättänevät ne varmasti jatkossakin. Jäteongelmaan innovaatio auttaa periaatteessa, jos tumpit kierrätetään ja jäännösmyrkyistä huolehditaan. Eiköhän meistä jokainen kuitenkin keksi tehokkaamman tavan poistaa alkuperäinen ongelma. Tupakkaa rajoitetaan jo nyt tehokkaasti, ja esim. Britannia yrittää kieltää myynnin kaikilta 2000 vuoden jälkeen syntyneiltä.

- janiope



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti