keskiviikko 27. elokuuta 2014

Rosetta-luotaimen laskeutujalle mietitään laskeutumispaikkaa

Rosetta-luotaimen laskeutujalle, Philaelle, pohditaan laskeutumispaikkaa komeetta 67/P:lle, uutisoi Helsingin Sanomat. HS summaa Rosettan vaiheita muutenkin. Seuraa linkkiä. Osa asioista tulikin esille jo aiemmassa blogi-kirjoituksessani.

67P/Churyumov-Gerasimenko-komeetta on "vain" 3,5 km leveä. Ei vaikuta kovin isolta komeetalta. Burj Kalifa, eli Dubai-torni, on maailman korkein rakennus. Se on 828 metriä korkea. Ero komeettaan on valtava. 

Alla olevasta linkistä pääset laskuriin, jossa voit tarkastella, millaista tuhoa komeetta aiheuttaisi osuessaan maapalloon.

Tarpeelliset tiedot laskuria varten:
Halkaisija / diameter: 3500 m
Tiheys / density: 102 kg/m3
Nopeus / speed: 135 000 km/h (ilmeisesti aurinkoon nähden)

Maa taasen liikkuu n. 108 000 km/h aurinkoon nähden. Voidaan laskuriin törmäysnopeudeksi laittaa mitä tahansa, eli täydet! Etäisyydeksi (distance) ja kulmaksi (angle) voi laittaa myös, mitä haluaa. Esim 20 000 km ja 45 astetta.

Tarkennukseksi: 67/P-komeetta ei ole törmäämässä maahan, eikä ole menossa läheltäkään. Rosetta tarkkailee komeetta kerätessään tietoa, miten komeetta muuttuu lähestyessään aurinkoa.

Dinosauruksien sukupuuttoa avittaneen komeetan läpimitta oli yli 10 km ja sen törmäysnopeudeksi on arvioitu 20 km/s. (Lisätietoa wikipediasta suomeksi ja englanniksi vielä enemmän)
Törmäys on arvioiden mukaan ollut 100 teratonnia TNT-luokkaa. Sen aiheuttama tuho osui dinosauruksille pahaan kohtaan. Yksistään se ei ehkä olisi vielä riittänyt.

- janiope




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti