tiistai 26. elokuuta 2014

Metaani, pieni, mutta pippurinen

Heinäkuun 16. Siperian Jamalissa havaittiin kummia. Yläilmoissa lentävästä helikopterista havaittiin valtava kraatteri keskellä ikiroutaa. 60 metriä leveä ja 70 metriä syvä kraatteri oli ilmestynyt kuin tyhjästä. Myöhemmin löydettiin kaksi pienempää. Kraattereiden uskotaan olevan syntyneet kaksi tai kolme vuotta aiemmin. Mysteerikraatterit ovat herättäneet kummastusta.


Kraatterin on epäilty olevan ufojen tekemä, tai uudenlaisen joukkotuhoaseen koealue. Tai meteorin. Tällaisesta ei kuitenkaan ole todisteita. Yamal, maailmanlopun niemimaa Siperiassa, on tärkeä kaasuesiintymä. Tutkijat ovat ottaneet näytteitä kraaterista, ja näyttääkin selvältä, että metaanipurkaus on aiheuttanut kraaterin synnyn. Ilmanäytteet kraatterin pohjalta paljastavat 50 000 kertaa korkeampia metaanipitoisuuksia kuin normaalisti.

Vuodet 2012 ja 2013 olivat viisi astetta normaalia lämpimämpiä Jamalissa. Tämä on saattanut sulattaa ikiroutaa ja vapauttaa metaania, ja paine on päässyt kertymään, kunnes on purkautunut. Kehitys on erityisen huolestuttavaa, sillä metaani on voimakas kasvihuonekaasu. Sitä on paljon arktisessa maaperässä ja merenpohjissa. Ilmastonlämpenemisen seurauksena metaanivarannot vapautuu, ja tämä kiihdyttää ilmastonlämpenemistä entisestään. Tämä on yksi isoimpia painajaiskuvia ilmastonmuutoksesta.

Eikä siinä kaikki, tällä viikolla yhdysvaltalaiset tutkijat raportoivat Nature Geosciencessa löytäneensä 570 paikkaa Yhdysvaltain itä-rannikolta, joista purkautuu metaania. Aiemmin vastaavaa on havaittu Siperiassa ja Kanadan länsi-rannikolla. Aikaisemmassa tutkimuksessa löydettiin vain kolme metaaninpurkauspaikkaa itä-rannikolta. Tämä on jossain määrin tavallista, sillä metaaniesiintymiä on merenpohjassa ja niitä hyödynnetään maakaasulähteinä. Mutta tavattomaksi tämän tekee lukumäärä.

Metaani, tuo pieni orgaanisen kemian peruskomponentti CH4, on varastoituneena metaaniklatraattiin, eli metaanihydraatti, merenpohjassa. Se on valkoista huokoista jäätä, jossa metaani on varastoituneena jään kiderakenteeseen. Metaaniklatraatista käytetään myös nimitystä palava jää. Se muodostuu kylmässä ja korkeassa paineessa. Pienikin lämpötilan nousu riittää vapauttamaan metaania. Metaani on kasvihuonekaasuna 25 kertaa pahempi kuin hiilidioksidi.

Palava jää
(Wikipedia)
Osa merenpohjasta vapautuvasta metaanista tosin hapettuu hiilidioksidiksi kuluttaen meriveden happea. Hiilidioksidi on kuitenkin ilmastonlämpenemisen kannalta vähemmän haitallinen. Toisaalta prosessi kuluttaa merien happipitoisuutta. Metaanin kerääminen talteen, ja sen polttaminen energiaksi hiilidioksidia varastoivalla tekniikalla, olisi yksi tapa välttyä pahimmalta ilmaston lämmetessä.

- janiope








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti