torstai 7. elokuuta 2014

Mitä tapahtuu ihmiselle ilman suojapukua avaruudessa?

Monissa avaruusaiheisissa kirjoissa tai elokuvissa kerrotaan kauhukuvia siitä, mitä ihmiselle tapahtuu avaruuteen leijallessaan, jos hänellä ei ole suojapukua. Gravity-elokuvassakin tätä sivuttiin. Voin suositella Gravitya katsottavaksi. Hyvä elokuva, vaikka ihan kaikki faktat ei olekaan kohdillaan.

Usein esiintynyt kertomus on, että ihminen räjähtää. Näinkö käy?

Mitä sitten oikeasti tapahtuu?

Helmet View from Astronaut Mike Fossum
Astronautti Mike Fossumin kypäränäkymä (cc Nasa, Flickr)
Vaarallisin vaikutus syntyy hapen puutteesta ja tyhjiöstä. Tyhjiö aiheuttaa sen, että kehonesteisiin syntyy kuplia. Tätä kutsutaan ebullismiksi, s.o. hyvin samankaltainen tila kuin dekompressiotauti eli sukeltajantauti. Syy on molemmissa paineen putoaminen. Jos muistatte fysiikan tunnilta olomuodon muutoksen faasidiagrammin, niin paineen muutoksella voidaan aiheuttaa olomuodon muutoksia. Sillä vesi kiehuu helpommin matalassa paineessa. Kun paine on riittävän matala, kuten tyhjiö, niin ihmisen normaalilämpö on riittävä kiehuttamaan vettä. Ihmisen nesteet on pääasiassa vettä. Avaruuteen joutunut ihminen (ilman suojaa) turpoaisi kaksinkertaiseksi, mutta koska iho on joustavaa, niin ei mitään räjähdystä tapahtuisi. Hyvin kivualias tapahtuma tämä kuitenkin olisi.

Hapen puutetta ihminen kestää avaruudessa noin 15 sekuntia ennen tajuttomuutta. Hetkinen, etkö pysty pidempään pidättämään hengitystäsi? Pystyt varmasti. Avaruus ja tyhjiö jälleen monimutkaistaa asioita. Jos pidätät ilman keuhkoissasi, niin se laajenee ja räjäyttää keuhkosi. Auts! Eli joutuisit väistämättä puhaltamaan keuhkot tyhjäksi heti.

Tämä onkin siis toimintaikkunasi. 15 sekuntia.
Entä apujoukot? Kuinka kauan niillä on aikaa pelastaa tajuttomana ajelehtiva ihminen avaruudesta?

Wikipedian mukaan aikaa on noin 90 sekuntia. Sen jälkeen kuolema olisi väistämätön, vaikka elossa ihminen säilyisikin parisen minuuttia.

Muut vaaratekijät avaruudessa ovat säteily (UV, röntgen, gamma ja protonit) ja kylmyys. Jos kaverit siis ehtivät pelastaa avaruuteen lipsahtaneen henkilön, niin tuhot keholle on valtaisat. Säteily luultavasti aiheuttaa syövän ja vakavia kudosvaurioita sekä palovammoja. Kylmyys ei sen sijaan ole ongelma näin lyhyellä aikajänteellä. Vakuumi (tyhjiö) on hyvä lämmöneriste ja ihmisen keho siis onnistuu säilyttämään lämpönsä hyvin.

- janiope


Lähde:
Wikipedia
http://www.iflscience.com/space/what-would-happen-your-body-space-without-spacesuit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti