perjantai 8. elokuuta 2014

Appelsiini ja hammastahna ei sovi yhteen - Makujen kemiaa

Makujen kemiaa - sarja jatkuu. Pohdimme tällä kertaa, miksi appelsiini maistuu pahalta hampaiden pesun jälkeen. Hampaathan pitäisi pestä ennen aamupalaa hammaslääkärien ohjeistuksen mukaan. Eikä myöskään ole hyvä idea pestä hampaita happaman appelsiinin jälkeen, sillä kiile on pehmeämpi ja vahingoittuu helposti.

Orange-Fruit-Pieces.jpg
Appelsiinin lohkoja 
(Evan-AmosCC BY-SA 3.0)

Syypää appelsiinin kitkerään makuun hampaiden pesun jälkeen on hammastahnan natriumlauryylisulfaatti. Sitä lisätään hammastahnaan (ja kosmetiikkaan) lisäämään tuotteen vaahtoavuutta. Hammastahnassa se auttaa plakin torjunnassa ja fluorin vaikutuksessa, mutta lisäksi ihmiset tuntuvat tykkäävän enemmän vaahtoavasta hammastahnasta.


Natriumlauryylisulfaatti

Natriumlauryylisulfaatti häiritsee makuhermojen kykyä aistia makeutta. Täten happamat juomat maistuvat entistä kitkerimmiltä hampaiden pesun jälkeen. Natriumlauryylisulfaatti on tensidi, eli pinta-aktiivinen aine. Se kiinnittyy rasvaiseen membraanikerrokseen ja siten häiritsee makeusreseptorien toimintaa. Luultavasti molekyylin pitkä hiilivety-häntä estää steerisesti muita molekyylejä lähestymästä reseptoreja, eli tavallaan ruuhkauttaa pinnan läheisyyden.

Jos mekanismi pitää paikkaansa, niin vaikutuksen voi nollata juomalla tai syömällä jotain rasvaista ennen kuin nauttii appelsiinin tai appelsiinimehua. Jos kyse on aamupalasta, niin asiaa voi testata esimerkiksi siivulla pekonia. (Seuraavan tilaisuuden tullen aion testata tätä. Raportoin.)

- janiope


Lähde:
http://www.wired.com/2014/07/orange-juice-toothpaste/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti