maanantai 25. elokuuta 2014

Kynsilakasta kauneutta ja turvaa

Pohjois-Karoliinan yliopiston opiskelijat kehittelevät kynsilakkaa, joka vaihtaa väriä altistuessaan tyrmäystipoille. Kastamalla sormen juomaan voi tarkistaa, onko juoma turvallinen. Kynsilakan indikaattori tunnistaa flunitratsepaamin (tunnetuimmalta kauppanimeltään Rohypnol) ja gammahydroksivoihapon eli GHB:n. Tyrmäystipat altistaa uhrinsa rikoksille, yleisimmin ryöstölle tai raiskaukselle.

Aihetta on lähestytty aiemmin vastaavalla idealla toimivilla lasinalusilla, mutta näissä on ollut kemialliset puutteensa. Eivät ole tunnistaneet flunitratsepaamia ja ovat toimineet tietyissä olosuhteissa hieman hitaasti. Kynsilakasta ei ole vielä saatavilla vastaavaa kritiikkiä, mutta varmaa on, että sormen kastaminen juomaan on vähäeleisempää kuin pahvisen indikaattorin tai mittasensorin.

Flaming cocktails.jpg
Minusta on surullista, että elämme maailmassa, jossa tälle tuotteelle on kysyntää. Eikä tämä ratkaise itse ongelmaa, mutta tuo turvaa niille, jotka epäilevät juomansa puhtautta. Vanha poliisin neuvo on: älä jätä juomaasi vahtimatta ja osta itse omat juomasi. Niiden, jotka eivät halua kynsilakkaa käyttää, on edelleen turvattava tähän neuvoon.

- janiope

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti