lauantai 5. heinäkuuta 2014

Simpanssit viestivät eleillä

Simpanssit viestivät toisilleen 66 eleellä 19 eri viestiä. HS uutisoi tästä:

http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus+Simpanssit+viestiv%C3%A4t+66+eleell%C3%A4/a1404442366058

Pientä tarkennusta uutiseen:
Kuten allaolevassa keskustelussakin todetaan, simpanssi ei ole ihmisen lisäksi ainoa, joka viestii tarkoituksellisesti. Esim. Delfiinit kutsuvat toisiaan jopa nimeltä. HS uutisoi tämänkin aikoinaan:

http://www.hs.fi/artikkeli/Tutkijat+Delfiinit+kutsuvat+toisiaan+nimill%C3%A4/1135219822176

Tämä toki viittasi tutkijan kommenttiin BBC:n uutisessa:
"Only humans and chimps, she [Tri Catherine Hobaiter] said, had a system of communication where they deliberately sent a message to another individual."
Hobaiter haluaa tietenkin ilmaista innostustaan asiaa kohtaan. Lisäksi hän alleviivaa, että simpanssit kommunikoivat arkipäiväisemmistä asioista, kun taas monet muut eläimet lähinnä lähettävät signaaleja tyyliin vaara tai täällä.

.Jäin uutisen lukiessani kaipaamaan vähän lisätietoa siitä, minkälaisista asioista simpanssit viestivät. Simpanssien eleiden tarkoitus vaihtelee kontekstin mukaan, ja lisäksi samaa asiaa voidaan haluta useammalla eleellä. Voisi ajatella, että simpanssien kielessä on tilannesidonnaisia vivahteita. Viestien aiheet koskivat seuraavan tyyppisiä asioita:
Lopeta, mene pois, halaa mua (tai muu kosketus), anna, seuraa, lähemmäksi, hyppää reppuselkään, tuun reppuselkään, mennään (aikuiselle tai lapselle), siirry, mitä tuolla on, pudistetaan turkkia tms, seksuaalista vonkausta (uros tai naaras).
Onkin helppo ymmärtää, että eleitä tarvitaan enemmän kuin yksi, kun halutaan indikoida vivahteita. Onko kyseessä pyyntö vai käsky? Tai kerrotaan, mitä pitäisi antaa tai mikä pitäisi lopettaa.

- janiope


Lähde:

 Hobaiter and Byrne, The Meanings of Chimpanzee Gestures, Current Biology (2014), 
http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2014.05.066

1 kommentti:

  1. HS täsmensi uutistaan: http://www.hs.fi/tiede/Simpanssien+elekieli+avautuu+tutkijoille/a1404698087946

    VastaaPoista