tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kantasoluista ihmisen varaosia

Kantasolututkimus etenee vauhdilla. Koko ajan tulee uusia uutisia. Kantasolu on solu, joka pystyy jakautumaan loputtomiin ja erikoistumaan erilaisiksi kudostyypeiksi saadessaan komentosignaalin. Näin kantasoluista voidaan siis muodostaa ihmiselle varaosia. Ei siis ihme, että tutkimus kantasolujen ympärillä käy vilkkaana, ja siitä povataan yhtä isoimmista lääketieteellisistä mullistuksista lähitulevaisuudessa.

(http://pixabay.com/en/stem-cell-sphere-163711/)
Kantasoluista voidaan pian valmistaa verisoluja. Tämä olisi iso askel kohti biosynteettistä verta, jossa ihmiselle tuotetaan hänen omaa vertaan, kun hän tarvitsee verensiirtoa. Verenluovutuksesta tulisi tällöin turha näytelmä. Tutkimus on löytänyt ohjainproteiineja, jotka määräävät pluripotentteja kantasoluja erikoistumaan hematopoieettisiksi kantasoluiksi, joista lopulta muodostuu erilaiset verisolut. Tutkijat onnistuivat tuottamaan 30 miljoonaa verisolua miljoonasta kantasolusta.
Kantasoluista on kasvatettu hammas, vaikkakin vielä hieman heikonpuoleinen, niin kuitenkin aidonoloinen kopio.

Kantasoluja voidaan käyttää myös korjaustoimiin paikallisesti. Esimerkiksi, kantasolut ovat keskeissä roolissa verkkokalvon terveydessä. Silmän verkkokalvon pinta uusiutuu jatkuvasti ja se takaa kirkaan näön. Jotta verkkokalvo voisi pysyä terveenä tai parantua vauriosta, tarvitaan limbaalisia kantasoluja. Limbaaliset kantasolut on harvinaisia ihmiskehossa. Usein verkkokalvon parantuminen tai hyvinvointi kaatuukin siihen, että limbaaliset kantasolut kuolevat. Tutkijaryhmä on onnistunut löytämään limbaalisten kantasolujen ohjelmoitua solukuolemaa, apoptoosia, säätelevän proteiinin ABCB5. Se mahdollistaa verkkokalvon regeneraation. Lisäksi proteiinin käytöllä voidaan lisätä onnistumisprosenttia verkkokalvon siirtoleikkauksissa, jotka tällä hetkellä ovat suhteellisen epävarmoja operaatioita. Tämä tutkimus tuonee monelle näkemisen iloa onnettumuuksien jälkeen - tai silmän pintasairauksista ja silmärappeumasta kärsiville.


Nämä ovat hienoja esimerkkejä siitä, mihin ollaan menossa. Elinluovutukset ovat kohta historiaa, kun ihmiselle voidaan kasvattaa varaosia kantasoluista, omia varaosia, joita oma keho ei hylji. Siitä tuntuisi olevan lyhyt matka siihen, että kasvatamme varaosia suoraan paikoilleen. Se taasen on ollut lähinnä viihdekirjallisuuden kuvitelmaa tähän asti. 30 vuoden kuluttua lääketiede voi olla hyvin erilaista. Jos on nuoruusvuosina tullut hölmöiltyä, tai muuten on epäonni kohdannut, niin siitä ei ehkä joudukaan maksamaan koko elämäänsä, vaan varaosia voidaan tuottaa, tai elimiä parantaa suoraan. Sokeat voidaan parantaa. Vammautuneet saavat takaisin toimintakykynsä. Päihteiden tuhoamat sisäelimet voidaan vaihtaa. Jos hoito saadaan edulliseksi ja rutiininomaiseksi, niin edessä voi olla erikoisia aikoja. Lupauksiahan tässä tekniikassa on, mutta jos ajatellaan joidenkin taipumusta turhamaisuuteen, niin voimme vain kuvitella, minkälaiseen toimintaan loputon varaosien määrä saattaa ajaa. Tai mikä on kauneuskirurgian tulevaisuus. Kantasoluilla tuotettuja varaosien mahdollisuuksia käsiteltiin tiede-lehdessä jo vuonna 2006.

Human embryonic stem cells only A
Embryonaalinen kantasolu (commons wikimedia)
Paljon on hoitoja jo lanseerattukin, esimerkiksi kasvatettu uusi nenä, sydänlihaksen parantaminen, ihon ehostus, uusi henkitorvi syöpäpotilaalle, taistelu syöpää vastaan ja tuberkuloosin hoito. Listaa voisi jatkaa. Kantasoluhoidosta on tullut muoti-ilmiö. Tällöin on toki vaarana, että kantasolu on joissakin tapauksissa vain myyntisana.

Emme kuitenkaan ole ihan vielä tulevaisuudessa, ja kantasoluhoidoissa on riskinsä. HS raportoi pieleen menneestä kantasoluhoidosta, jossa naisen selkärankaan kasvoi "nenä". Tutkittavaa siis vielä riittää.

Kantasolujen tuotanto on hoidoille välttämätön. HS esittelee tapoja tuottaa kantasoluja ja lyhyen tutkimuksen historian. HS:n artikkeli on muutenkin hyvä artikkeli kantasoluistaj a niiden mahdollisuuksista. Jos asia jäi kiinnostamaan, niin tuosta artikkelista on hyvä jatkaa. Kantasoluja on tuotettu myös virtsasta, mutta metodi ei heti saanut varauksetonta vastaanottoa. Siinä missä virtsa on helppo kantasolujen lähde, niin se on myös laimea, epäluotettava ja altis kontaminaatioille.

- janiope


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti