perjantai 4. heinäkuuta 2014

Muistatko elokuvan Tuntematon Uhka (Outbreak)?

Muistatko elouvan Tuntematon Uhka vuodelta 1995? Juuri sen, mitä tähditti Dustin Hoffman ja missä viruksella tartutettu koe-eläin puri ihmistä ja aiheutti ison epidemian. Vai olisiko Pandemia-lautapeli tutumpi? Tai Chimera-viruksen metsästys Mission Impossible 2:ssa (Vaarallinen tehtävä 2)?

Huokailitko leffan alussa, että eihän noin voi käydä?

Ehkä voikin. Jos elokuva ei muistu mieleen, niin varmasti muistat vielä sikainfluenssan. Eräiden arvioiden mukaan sikainfluenssa eli A(H1N1)-virus tappoi 150 000 - 575 000 ihmistä vuonna 2009. Suomikin aloitti rokoteohjelman tämän taudin hillitsemiseksi. Toki ei tämä mikään espanjantauti ollut, joka tappoi miljoonia, joidenkin arvioiden mukaan jopa 100 miljoonaa. Saman A(H1N1)-virustyypin tuhoja tämäkin. Tutkija Yoshihoro Kawaoka on modifioinut sikainfluenssavirusta siten, että se pystyy ohittamaan meidän immuunijärjestelmän tehden rokotukset tehottomiksi. Aiemmin sama tutkijaryhmä herätti Espanjataudin viruksen henkiin. Moni onkin kysynyt: Miksi ihmeessä?

Yoshihoro Kawaoka puolustautuu sillä, että nämä luodut kannat tarjoavat oivan mahdollisuuden tutkia virusta ja olla askeleen edellä ennen seuraavaa epidemiaa. Epäilijät taasen pelkäävät, että Kawaoka saa nimensä historiaan uuden pandemian vahinkovapauttajana.

Tämän tyyppisten aiheiden tutkimisessa on aina eettinen ongelma. Tutkimusryhmä on kannettava erityistä huolta motiiveistaan ja resursseistaan. Nämä on vääriä paikkoja antaa ahneuden tai kilpailun tuoda peliin huolimattomuutta. Kuitenkin tieteessä on välillä mentävä vaarallisillekin alueille, jotta kehitystä tapahtuu. Tarkoitus ja keinot lopulta ratkaisevat.

- janiope


Lähde:
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/researchers-may-have-created-h1n1-flu-strain-capable-evading-immune-system

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti