lauantai 19. heinäkuuta 2014

Onko vaarallista laittaa käsi nestemäiseen typpeen? (youtube.poiminta)

Nestemäinen typpi kiehuu −195,8 °C:ssa. Nestemäinen olomuoto on siis tätä kylmempää. Nestemäistä typpeä käytetään laboratoriossa moneen tarkoitukseen. Sillä jäädytetään näytteitä. Näytteet jäätyvät nopeasti säilyttäen rakenteensa, mikä on monissa sovelluksissa tärkeää. Lisäksi nestemäisellä typellä jäähdytetään mittalaitteita (kuten elektromikroskooppi), joille on kriittistä, että lämpöliike saadaan minimiin.

Vanhempien fyysikoiden temppuja on hämmästyttää nuoria tulokkaita laittamalla käsi nestemäiseen typpeen. Ensimmäinen ajatus nuoremmilla usein on, että onpa se kova tyyppi. "Eikö käsi jäädy ja hajoa pienestäkin kopautuksesta?" Näin ei kuitenkaan käy. Alla olevassa youtube-videossa demonstroidaan tämä.

Ilmiö perustuu siihen, että käsi on nestemäiselle typelle erittäin kuuma. Typpi alkaa kiehumaan ja muodostaa suojaavaan kaasukerroksen käden ja nestemäisen typen väliin. Näin käteen ei tule paleltumia. Tätä ilmiötä kutsutaan Leidenfrost-efektiksi. Ilmiö on tuttu myös keittolevyltä. Kun levylle pudottaa vesipisaran, niin se tanssii levynkeskustassa tai reunalta ulos saman ilmiön takia.

Huom! Käden pitäminen liian pitkään nestemäisessä typessä aiheuttaa vakavia vammoja. Nestemäisen typen käsittelyssä on syytä noudattaa varovaisuutta, sillä superkylmä on ihmiselle kuumaa vaarallisempi, sillä se turruttaa tuntoaistin. Nestemäistä typpeä on syytä käsitellä asianmukaisin suojavälinein ja huolellisuudella.





Leidenfrost-efektistä on netissä useampikin videoa. Alla olevassa videossa vesipisara kiipeä ylämäkeen ja kiirehtii labyrintin läpi.





- janiope

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti