torstai 10. heinäkuuta 2014

Juhlat tulossa: Miten solmio solmittiinkaan?

Osaan kaksi solmiosolmua: englantilaisen ja ranskalaisen, joista käytän vain toista, ranskalaista (full Windsor). Mielestäni siitä tulee tasapainoisempi solmu.

Solmion solmiminen on kiinnostanut matemaatikkoja, varmaankin juuri ennen juhlia, kun ovat peilin edessä pohtineet, miten se solmu taas menikään. Ovat ehkä jääneet toviksi jos toiseksikin pohtimaan: Kuinka monta erilaista solmua voi olla?

Vuonna 1999 Cambridgen yliopistossa päädyttiin siihen tulokseen, että solmuja on 85. Kuitenkin tänä vuonna (2014) KTH:ssa Ruotissa päädyttiin hieman isompaan tulokseen: 177 147. Mistä ero johtuu? Vuoden 1999 tutkimus oletti, että solmio päättyy aina sileään etukuvioon ja solmiessa voi tehdä vain kahdeksan mutkaa ennen kuin solmio käy liian lyhyeksi. Lisäksi laskoksia solmion päässä sai olla vain yksi. Uudemmassa tutkimuksessa lisättiin mutkavaihtoehtoja ja määrää, eikä rajoitettu lopputulosta.



Ahaa-elämykseen ei tällä kertaa päädytty peilin edessä ennen juhlia, vaan elokuvaa katsellessa. Matrix reloaded -elokuvassa esiintyy merovingialainen ja hänellä oli solmiossa solmu, jota ruotsalainen tutkimusryhmä ei löytänyt Cambridgen tutkimuksesta. Tämä solmu tunnetaan nimellä ediety-solmu.

Tästä tulee ehkä minun uusi suosikkisolmu. Se näyttää coolilta ja parasta on se, että sen voi tilanteen mukaan solmia joko solmion leveä tai kapea pää edellä. Solmion leveä pää edellä solmittu versio on "virallinen" elokuvassa esiintyvä versio. Alta solmimisohjeet molempiin:





- janiope

P.S. Ruotsalaisryhmällä on edelleen oletuksia, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa. Jos solmion pituutta kasvatetaan, niin solmujen määrä voi kasvaa huimasti.


Lähde:
http://arxiv.org/abs/1401.8242

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti