tiistai 24. kesäkuuta 2014

Vapaa tahto vain aivojen kohinaa?


Bengson ja kumppanit [1] tutkivat ihmisen päätöksen tekoa, katsooko ihminen oikealle vai vasemalle, kun hänelle annetaan merkki. Samalla he tutkivat ihmisen aivokäyriä. He havaitsivat, että aivokäyrät aaltoilee ja riippuen aallon vaiheesta, ihminen katsoo tiettyyn suuntaan. Näin he hyppäsivät johtopäätökseen, että ihmisen vapaa tahto on aivojen kohinaa.

Tutkimus on mielenkiintoinen, mutta ei mielestäni aivan vangitse vapaata tahtoa vielä. Katsooko joku vasemmalle tai oikealle rajoitetussa koetilanteessa, ei ole vapaan tahdon keskeisin konsepti. Vapaa tahto on hieman laajempi ajatus. Mitä on vapaa tahto? Sitä pitäisi ehkä lähteä pohtimaan hieman filosofisesti konseptien kautta. Mistä vapaa? Mitä on tahto? Milloin tahto on todella vapaata?

En ole vakuuttunut tutkimuksesta. Se on selvästi osatutkimus aivojen käyttäytymisestä, josta yritettään ammentaa liian isoa tulosta. Tulokset viittaavat enemmän siihen, että ihmisellä on satunnaisuutta aivoissa. Se voisi ilmetä tilanteissa, joissa juostaan karkuun ja pitää kaartaa joka vasemmalle tai oikealle, tai päätetään arvataanko kolikon heitossa kruuna tai klaava, tai onko esine piilottajan vasemmassa vai oikeassa kädessä. Nämä tilanteet olisi nopeassa tilanteessa aivan liian hitaita logiikan päätettäviksi, tai vapaan tahdon ilmaisemiseksi. Ihminen tarvitsee satunnaisuutta.

- janiope

1. Jesse J. Bengson, Todd A. Kelley, Xiaoke Zhang, Jane-Ling Wang, and George R. Mangun (2014).
Spontaneous Neural Fluctuations Predict Decisions to Attend, J. Cognitive Neurosci.

http://www.mitpressjournals.org/doi/abs/10.1162/jocn_a_00650#.U6k5Qo2Sx7F

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti