keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Juotava kirja

Juotava kirja, the drinkable book, vie puhdasta vettä ja tietoa puhtaasta vedestä sinne, missä sitä ei ole. Kirja on koostettu suodatinpapereista, jotka sisältävät hopeananopartikkeleja. Vesi puhdistuu lähes täysin bakteereista, kun sen suodattaa tällaisen suodattimen läpi. 100 litraa puhdasta vettä per suodatin. Se on paljon. Samalla kirja levittää tietoa likaisen veden vaaroista.

780 miljoonaa ihmistä on ilman puhdasta vettä maailmassa. WHO:n mukaan bakteeripitoiseen (mm. E koli, kolera) veteen kuolee 3,4 miljoona ihmistä vuodessa. Ripuli on yksi yleisimpiä kuolinsyitä paikoissa, joissa ei puhdasta vettä ole saatavilla. Kirjan tekijät tiedostavat, että suodatin ei poista raskasmetalleja, myrkkyjä eikä välttämättä viruksia. Kuitenkin tällaiset innovaatiot ovat iso askel parempaan suuntaan. Teri Dankovich varmasti ideoi parasta aikaa, miten suodattimesta tehdään vielä parempi. Epäilemättä myös ottaa vastaan skeptikoiden parannusideat. Kirjan etuja on sen halpuus ja helppous. Se toimii kahdessa tarkoituksessa: puhdistaa vettä ja sivistää puhtaan veden tarpeellisuudesta.

Moni tutkija tai keksijä saattaa olla hieman kateellinen. Keksintö on sinänsä vanha ja yksinkertainen. Jo antiikin Kreikassa ymmärrettiin hopean vettä puhdistava vaikutus. Vettä säilytettiin hopeisissa vesikannuissa. Kuitenkin, keksinnöt vaativat aina tekijänsä. Monet tieteelliset läpimurrot ja hienoimmat keksinnöt ovat olleet vahinkoja tai nerokkaan yksinkertaisia oivalluksia. Teri on hienosti ideoinut tämän tuotteen ja tehnyt paljon kehitystyötä. Lisää tällaista toimintaa ja maa on parempi paikka. Teri jatkaa tällä hetkellä toimintaansa hyväntekeväisjärjestössä pAge Drinking Paper, joka yrittää tuotteistaa Juotavan Kirjan ja viedä sitä paikkoihin, joissa puhtaasta vedestä on pulaa. Tätä toimintaa saa ja kannattaa tukea (linkki videon alla). Tämä on varmasti sellainen projekti, joka kantaa eteenpäin. Riittävän suoraviivainen ja hyödyllinen. Se näkyy myös siinä, että idea on kerännyt taakseen kannattajia ja julkisuutta.


http://pagedrinkingpaper.com/

- janiope

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti