maanantai 23. kesäkuuta 2014

Täällä haisee!

Oletko miettinyt, miltä galaksimme keskustassa haisee?

Minä en ole, mutta tutkijoille Max Planckin yliopistossa tällainen ihmetys nousi tutkijoiden mieleen. Tutkittuaan asiaa radioteleskoopilla heille selvisi, että linnunradan keskiössä haisee vadelma, ja maistuu rommi. Tämä ei tietenkään ollut tämän tutkimuksen jalo tarkoitus, vaan tarkoitus selvittää maailmankaikkeuden koostumusta, ja löytää elämälle tärkeitä rakennusaineita. Tässä tapauksessa tutkittiin galaksimme keskiössä olevan tomupilven koostumusta.

Kuva 1. Vadelmia. (Elena Chochkova, 2009, http://commons.wikimedia.org)
 Tutkimusta on siteerattu reippaalla kädellä yksinkertaistettuna tutkimustuloksena, mutta tulos on mielikuvia herättävä. Onkin mielikuvitusta kutkuttavaa miettiä matkustelua ympäri galaksia, ja millaisia erilaisia maailmoita kohtaisimme. Vadelmalta haiseva maailma ei ehkä vaikuttaisi pahimmalta. Tulos on kuitenkin yksinkertaistus. Galaksimme keskustassa olevasta tomupilvestä on havaittu 4000 mittasignaalia ja 50 erilaista tunnistettua kemikaalia, ja näistä yleisin etyyliformiaatti esiintyy päätuoksunaiheuttajana mm. vadelmassa - mutta myös sitruunassa, mansikassa ja rommissa. Etyyliformiaatti on muurahaishapon etyyliesteri. Esterit puolestaan ovat kemiassa haiseva ja maistuva yhdisteryhmä.

Galaksimme keskustasta tuoksusta voi siis havaita häivähdyksen vadelmaa. Ihmiselle näköaisti on kovin tärkeä, ja siksi kutsummekin galaksiamme linnunradaksi. Englanniksi se on maitorata, the milky way. Koirat saattaisivatkin kutsua vadelmapilveksi. Käärmeet taasen rommihuuruksi.

Pitäisikin ehkä sanoa, että vadelma haisee häivähdyksen linnunradan keskustomulle. Eikö?

- janiope

Kirjoitus on osa kemian sarjaa: Täällä haisee! Kemistejä usein kiinnostaa maun ja hajun lähteet, ja tässä juttusarjassa paljastamme kemiaa hajujen takana. Haistatteluihin!

Lähteet:
1. A. Belloche, R. T. Garrod, H. S. P. Mueller, K. M. Menten, C. Comito, P. Schilke (2009): Increased complexity in interstellar chemistry: Detection and chemical modeling of ethyl formate and n-propyl cyanide in Sgr B2(N), Astrophysics of Galaxies.
http://arxiv.org/abs/0902.4694

http://www.iflscience.com/space/center-our-galaxy-smells-raspberries-and-tastes-rum



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti