torstai 25. syyskuuta 2014

Sähköisestä simulaatiosta apukeino kuntoutukseen

Kohta on mahdollista, että pyörätuoleista tulee joillekin vammautuneille turhia. Sveitsiläinen ryhmä on onnistunut rotilla parantamaan selkäytimen vaurioita, ja palauttamaan rotille kävelykyvyn.

Wheelchair
Hylätty pyörätuoli (Will Jackson, Flickr)

Selkäydin vauriot aiheuttavat halvaantumista, kun aivojen lähettämät signaalit eivät kulje jaloille asti. Sveitsiläinen ryhmä on tutkinut tämän signaalin palauttamista käyttäen elektronisia apukeinoja. He ovat onnistuneet kuntouttamaan halvaantuneita rottia lähettämällä signaaleja rottien raajoille. Asia vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta hermosignaalien matkiminen ei ole triviaalia. Sähköisen simulaation amplituudia ja frekvenssiä joudutaan jatkuvasti säätämään algoritmin avulla. Rotat ovat kuitenkin sähköisen simulaatiorobotin käskyttämänä onnistuneet kävelemään jopa portaita. Tällainen sähkösimulaatioavusteinen harjoittelu on omiaan palauttamaan selkäytimen toimintaa.

Tutkimus on kuitenkin edennyt siihen vaiheeseen, että ihmiskokeet voidaan aloittaa. Ehkä tästä saadaan arvokas apuväline kuntoutukseen.

- janiope

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti